GPS

The GPS on the bike Mijn motor torst al 12 jaar een GPS rond. Geen routeplanner (want daar heb je niks aan in gebieden waar niet eens fatsoenlijke papieren wegenkaarten van zijn) maar gewoon een apparaatje dat me doorlopend een kompasroos en GPS coördinaten toont. De kompasfunctie gebruik ik om te zien of ik (ongeveer) in de goede richting ga - de richting die ik gewoon op een papieren wegenkaart bepaal. Héél af en toe gebruik ik de 'trackback' functie om (in een drukke stad) de terugweg te vinden. Met 'Go to' kan de GPS mij de hemelsbrede afstand tot een bepaald punt tonen.

Tevens houdt de GPS bij waar ik ben (geweest). Iedere kilometer registreert het apparaatje de coördinaten van mijn positie op dat moment. Zo'n tracklog kan gebruikt worden om (later) op een kaart uit te zetten met behulp van een speciaal programma. Ik gebruikte voorheen zo'n programma (QuoVadis) en in sommige van de reisverslagen zijn kaartjes opgenomen die uit QV komen. Het nadeel is dat de resolutie vrijwel altijd ontoereikend is: ik kan onmogelijk een gehele log tonen op allerlei detail kaarten.

Maar de logs kunnen sinds kort ook met wat (Linux!) programmaatjes worden omgewerkt tot iets dat bruikbaar is met Google Maps en zelfs met Google Earth. Tijdens mijn 'testrit' naar Portugal (die diende om te zien of de vervanging van mijn motorblok helemaal goed was gegaan) heb ik daarmee 'proefgedraaid' en de 'proefpersonen' vonden het erg leuk mijn route te kunnen volgen ... vanuit een satelliet!


GPS logs en Google

Er zijn twee manieren om 'iets' te doen met de gedigitaliseerde kaarten en satellietbeelden van Google: Google Maps (via 'gewone' webservers) en Google Earth (op je eigen computer).

Google Maps

Tijdens mijn rit naar en door Portugal heeft de GPS zijn werk weer gedaan. De totale log is lang: meer dan 10.000 punten (hoewel ik 'maar' 6.000 kilometer heb gereden - de 'resolution' instelling van de GPS levert véél meer punten dan die ene per kilometer). De integratie met Google Maps zou in principe vanaf iedere browser moeten werken. Klik en klaar. Of bekijk een grotere kaart in een nieuw venster, met meer mogelijkheden.


Google Earth

Hiervoor met je Google Earth op je eigen computer hebben geïnstalleerd. (Instructies op de Google Earth pagina(s).)

Klik dan op één van de onderstaande 'testrit' links. Als je geluk hebt, dan word je gevraagd of het OK is dat Google Earth voor je wordt gestart en dan werkt het in één keer. Als dat niet werkt, sla dan het bestand op (en onthoud in welke map je het neerzet). Bestanden opslaan kan soms met een middelvingerklik, dan weer door gewoon op 'opslaan' (in plaats van 'uitvoeren') te klikken. Start na het downloaden Google Earth en kies via 'bestand openen' eerst de map (die hebt onthouden, nietwaar?) en dan de naam van het bestand.

Met de schuifjes bovenin het 'Earth programma kun je een bepaalde dag van een traject selecteren en zul je ieder punt te zien krijgen dat mijn GPS registreerde. Je kunt het beeld vergroten en verkleinen door een het muiswieltje te draaien. Je kunt de kaart verplaatsen door 'm te slepen (wijsvinger-knop indrukken, ingedrukt houden, en de muis verplaatsen). Als je klikt op zo'n groen driehoekje kun je de datum, tijd en de snelheid uitvinden. (Al zal niemand die laatste een greintje interesseren...)

GPS tracklogs:
testrit maart/april 2009
testrit maart/april 2009 (Met foto's)

Leuk! Maar waarom...

Er is veel te vertellen over GPS en de manier waarop mijn traject op een kaart wordt gezet. Hier een paar 'dingetjes':

Waarom rijd je zo vaak naast de weg? Dat doe ik helemaal niet! De GPS registreert iedere kilometer waar ik ben (op de wereld). Als er een punt wordt opgeslagen nét voor een bocht, en de volgende pas na de bocht, dan lijkt het alsof het paarse lijntje de bocht afsnijdt.

Waarom is de altitude (hoogte) nooit ingevuld? Dat komt doordat mijn GPS dat niet registreert. Ik heb wel een modernere GPS gekocht, maar die had weer andere nadelen...

Waarom staan de waypoints in oude logs (van vóór 2001) náást de weg? Tot die tijd was het GPS signaal (opzettelijk) onnauwkeuriger dan nu. Bill Clinton heeft dat voor ons gefixt.


home